Nota de premsa

Nota de premsa

Ximo Puig advoca per l'aliança entre ciència, economia i sanitat i avança que els pròxims pressupostos de la Generalitat donaran prioritat a l'R+D
19/08/2020
Ximo Puig advoca per l"aliança entre ciència, economia i sanitat i avança que els pròxims pressupostos de la Generalitat donaran prioritat a l"R+D

- El cap del Consell ha visitat les instal·lacions del IATA juntament amb el ministre Pedro Duque, que ha destacat els "projectes d'altíssim interés" que desenvolupa aquest institut radicat al Parc Científic de la UV
- El president secunda la transferència de coneixement al teixit productiu per a refermar la "nova economia", orientada a produir i exportar subministraments sanitaris de qualitat i amb les màximes prestacions

València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per l'aliança entre la ciència, l'economia i la sanitat per a fer front al desafiament que planteja l'escenari actual de pandèmia i ha avançat que els pressupostos de l'Administració autonòmica per al pròxim exercici donaran prioritat precisament a la ciència, la qual està exercint un paper fonamental en el combat contra la COVID-19.

El president ha fet aquestes declaracions durant la seua visita al Parc Científic de la Universitat de València, a les instal·lacions de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), amb el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, que ha destacat els "projectes d'altíssim interés" que desenvolupa aquest organisme de recerca, del qual ha destacat, a més, els més de 50 anys de trajectòria al servei de la ciència, així com la capacitat de transferir els resultats de la recerca al teixit productiu.

Ximo Puig ha indicat que aquesta transferència de coneixement està estretament vinculada amb la "nova economia" per la qual aposta la Generalitat i permet consolidar la Comunitat en un camp com és el de la garantia de subministraments sanitaris de qualitat i amb les màximes prestacions. "No es tracta de fer el mateix que altres països", que compten amb "salaris més baixos" i productes d'unes "qualitats pitjors", sinó d'oferir material de més qualitat i més evolucionat, i que, a més, siga exportable a l'exterior. "Aquest és el camí", ha indicat el cap del Consell.

Puig ha lloat, així mateix, el treball que du a terme l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments, que, en mig segle d'experiència acumulada en la recerca aplicada, ha aconseguit "donar respostes a qüestions fonamentals com la protecció i la seguretat" enfront del coronavirus, amb recerques que són ja realitat, com la relacionada amb l'anàlisi de SARS-CoV-2 en aigües residuals, un projecte pioner que ha demostrat la seua operativitat en la presa de decisions.

Precisament dos projectes del IATA van ser seleccionats en la crida al sistema valencià d'innovació i de recerca que va fer la Generalitat Valenciana, mitjançant la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, amb la col·laboració de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i que ha permés destinar 3 milions d'euros a 41 iniciatives innovadores per a la lluita contra la COVID-19.

Projectes finançats per la Generalitat

D'aquesta manera, un equip d'investigadors i investigadores del IATA, centre d'investigació del CSIC, liderat per José María Lagarón, junt amb Bioinicia SL, empresa de base tecnològica del CSIC, ha desenvolupat un material viricida per a filtres de mascaretes.

Aquesta iniciativa no pretén competir a mitjà i llarg termini amb els fabricants de mascaretes ja existents, sinó crear una xarxa de fabricants de qualitat als quals servir el filtre o les màquines industrials per a fer-ho. Aquesta tecnologia presenta prou avantatges enfront de la tecnologia tradicional i, a més, és igual d'econòmica o més que aquesta. De fet, tres empreses valencianes de producció de mascaretes s'han interessat per aquesta tecnologia.

IATA-CSIC també ha desenvolupat una PCR de viabilitat per a la detecció de SARS-CoV-2 en l'anàlisi de rutina d'excrements, superfícies i aigües que permetrà una quantificació més precisa dels virus infecciosos presents, i constituirà una eina molt útil per a l'avaluació de riscos i de vigilància epidemiològica.

El pressupost que van obtindre aquests dos projectes del IATA va ser de 100.000 euros per a cada un. En el cas del material per a filtres de mascareta, una part del projecte va desenvolupar-se en el marc de la plataforma Salut Global del CSIC.

Arxius relacionats