Nota de premsa

Nota de premsa

La Generalitat presenta el Fons de Cooperació Municipal per a reduir el ''desequilibri territorial'' i dotar els ajuntaments d'una ''autonomia real''
23/01/2017
La Generalitat presenta el Fons de Cooperació Municipal per a reduir el

- El President agraeix l'impuls de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i de les diputacions de València i Castelló per a posar en marxa "una exigència històrica del municipalisme valencià"
- El fons proporcionarà 130 milions d'euros a ajuntaments de tot el territori valencià i s'aprovarà en el pròxim ple del Consell, el 27 de gener
- Oltra posa l'èmfasi en les inversions socials que permetran "atendre les necessitats reals de les persones"

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat el Fons de Cooperació Municipal, que s'aprovarà en el pròxim Ple del Consell, amb l'objectiu de disminuir "el desequilibri territorial" i, al seu torn, dotar als ajuntaments d'una "autonomia real", basada en l'autosuficiència financera.

El cap del Consell s'ha pronunciat en aquests termes durant la presentació d'aquest fons en el Palau de la Generalitat, en un acte en el qual també ha intervingut la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro.

Puig ha agraït a la Diputació de València i a la Diputació de Castelló, així com a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, el seu impuls per a posar en marxa "una exigència històrica del municipalisme valencià". Així mateix, ha remarcat que aquesta aliança entre la Generalitat, els ajuntaments i les diputacions col·laboradores és una mostra més de que la seua relació "és ferma i està ben fonamentada".

A més, el president de la Generalitat ha assenyalat que aquesta mesura té la voluntat "d'augmentar la vitalitat" dels ajuntaments i de dotar-los de la capacitat de decidir en què invertir per a millorar la vida dels seus ciutadans. "Hem de crear una arquitectura estable de l'autogovern valencià, sustentada per la Generalitat i també, com remarca l'Estatut d'Autonomia, per totes les institucions valencianes", ha afegit Puig.

D'altra banda, el cap del Govern Valencià ha indicat que, en la passada Conferència de Presidents autonòmics, va recolzar també que es constituïra un marc de finançament local estable a Espanya. Per això, Puig ha assenyalat que l'entrada en vigor del Fons de Cooperació Municipal a la Comunitat Valenciana és un primer pas perquè es puga inserir, en el futur, en una llei valenciana de finançament local.

El pla comptarà amb 130 milions d'euros destinats als ajuntaments de tot el territori valencià i contempla tres accions concretes que començaran a funcionar una vegada aquest s'aprove. La primera acció consistirà en un fons incondicional dotat amb 40 milions, que ja estan previstos en els Pressupostos de la Generalitat; mentre que la segona acció, que fa referència a projectes i fons europeus destinats a municipis amb menys de 20.000 habitants, comptarà amb una quantitat idèntica, és a dir, altres 40 milions d'euros.

La tercera estratègia consisteix en un pla d'ajudes i avals per part de l'Institut Valencià de Finances (IVF) per a recolzar aquells ajuntaments que compten amb suficiència financera a l'hora de sol·licitar crèdits als bancs amb l'objectiu de desenrotllar inversions per als seus municipis.

"Mirada social"

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que la cooperació entre el Consell, les diputacions i la FVMP permet "planificar les inversions" i "atendre a les necessitats reals de les persones".

Per això, Oltra ha volgut posar l'èmfasi en les inversions socials que es veuran beneficiades amb la posada en marxa del Fons de Cooperació Municipal, que ha definit com "una ferramenta fonamental per a la creació i distribució de riquesa", i que permetrà "potenciar la col·laboració entre l'administració autonòmica i local per a la construcció d'una societat més inclusiva i solidària".

En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat tres nous serveis que es van a posar en marxa a través de la municipalització, com la Xarxa Pangea, que ha vist reforçat el pressupost de les oficines d'atenció a persones migrants. Aquest reforç ja s'havia iniciat enguany amb un increment del 23,16 %, que augmentarà en 2017 en quasi un 95%, de manera que s'arribarà fins a 1.800.000 euros.

Així mateix, també es va a municipalitzar la Xarxa Infodona, cosa que "permetrà arribar al doble de municipis i, per tant, a moltes més dones que ens necessiten en proximitat: passarem de 35 punts d'atenció a més de 75", ha destacat Oltra. Finalment, també es veurà reforçada la Xarxa Jove, amb 800.000 euros destinats als ajuntaments perquè es puguen fer càrrec d'aquesta xarxa d'ocupació juvenil.

Per la seua banda, el director general d'Administració Local, Antoni Such, ha definit la iniciativa com "el reconeixement de l'autonomia municipal per a decidir sobre aquells projectes que cada ajuntament considere oportuns". "És necessari reconéixer la majoria d'edat dels ajuntaments, ja que són ells els que estan en les trinxeres i els que coneixen millor els problemes que afecten els ciutadans", ha manifestat el director general.

Arxius relacionats